NPO1 – Dokters van Morgen 22 januari 2019 – Microbioom: alles over je darmen

NPO1 – Dokters van Morgen 22 januari 2019 – Microbioom: alles over je darmen

 

Weer een interessant en duidelijk uitleg van het microbioom in deze aflevering van het programma Dokters van Morgen.

Het is al een tijd bekend dat de darmen een wereld apart is met vele bewoners (darmbacterie/darmflora) die met ons in symbiose leven. Als je zo close met elkaar woont kun je niets anders dan elkaars metabolisme te beïnvloeden. De darmbacteriën, als in top form zijn, zorgen o.a. voor dat we hele belangrijke vitaminen uit de voeding kunnen halen (ze doen het voor ons), dat het weinig ruimte op de darmwand is voor ziekmakend bacteriën te hechten en ons ziek maken en veel meer.

In het programma ging journalist Michael Mosley een kijkje in zijn eigen darmen doormidden van een camera-capsule die de hele spijsvertering kanaal ging filmen (hij kon mee kijken op een monitor en maakte zelf foto’s met zijn telefoon).

Verder gingen drie personen met gediagnosticeerde PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) onder begeleiding van arts Tamara de Weijer, een 10 weken programma toepassen in de hoop beter te worden. Het programma start met meting, weging en bloedonderzoek en een ontlastingsonderzoek.

Echter werden 2 verschillende testen gepresenteerd. Een uitgevoerd door het bedrijf DayTwo uit Israël, die uit de ontlasting in staat is om, door het microbioom te analyseren, een gepersonaliseerd voeding patroon te adviseren. Dit onderzoek is zodanig gespecificeerd dat ze een APP hebben gemaakt waar men direct kan zien of een specifiek voedsel goed voor hen is of niet en beter kan laten.

Deze test is in Nederland (tijd van schrijven 29-1-19) nog niet beschikbaar en ook de kosten zijn nog niet bekend.

De tweede is bij ons wel beschikbaar en kan besteld als zelftest. Daar is weliswaar geen APP aan verbonden maar de uitslagen zijn behoorlijk duidelijk en uitgebreid. Daarmee kunnen, met een beetje hulp van mij, een traject op maat gemaakt om je darmen te helpen “beter” te maken. Dat betekend dat je voedingspatroon aangepast zal moeten worden om de microbioom te voorzien van de juiste voeding.

Waarom is zo belangrijk om de darmen gezondheid te verbeteren

Er is weel aandacht uit de medische wereld (regulier of complementair) naar de link tussen hersens en darmen. De laatste wordt zelfs vaak als “tweede brein” genoemd. Niet onterecht trouwens. In de darmen zijn er meer zenuwcellen dan in de hersenen, er worden neurotransmitters gemaakt en opgesteld (o.a. serotonine) en, zo blijkt steeds vaker, er is een directe link tussen de darmconditie en de hersenen werking. Zo is nu duidelijk dat darmbacteriën mede kunnen bepalen hoe je je voelt.

De darmflora bestaat uit meer dan 500 soorten bacteriën en er worden steeds meer ontdekt.

Wat nog meer

Verstoringen in het microbioom (darm Dysbiose) kunnen variëren van verminderde diversiteit of een overgroei van een bepaalde stam of stammen. Dysbiose is in verband gebracht met een verhoogde risico op verschillende aandoeningen waartussen Diabetes Mellitus (type2), PDS, verstoring in de peristaltiek (darm bewegelijkheid met als gevolg diarree of juist constipatie), cardiovasculaire aandoeningen, allergieën, overgewicht, vetstofwisseling, chronische ontstekingen (Colitis ulcerosa, M. Crohn). Door de darm-hersens connectie, is er een verhoogde risico op neurologisch en psychiatrische aandoeningen.

Wat kan dit voor je betekenen

  • Regelmatig buikpijn
  • Buikkrampen
  • Onregelmatig en moeite met ontlasting (constipatie e/o diarree)
  • Opgezette buik
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Vermoeidheid
  • Blaasproblemen
  • Rugpijn (zij)
  • Moed swings

Herken je je in 5 (of meer) van deze klachten? Je darmen zijn duidelijk signalen aan het afgeven dat het niet helemaal goed loopt. Is het PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom), SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth – Dunne darmen bacterie overgroei), Parasitaire belasting dat is nog te bezien.

Het is in elk geval de moeite waard om deze symptomen serieus te nemen en om hulp te vragen.

Wat kan ik voor je betekenen

Ik vind belangrijk dat we eerst goed in kaart brengen al je klachten. Er zullen klachten die direct met de maag/darm kanaal te linken zijn, maar er zullen een aantal die ogenschijnlijk niet met darmen te maken …en toch wel.

Dit houdt in dat je een (of meer) uitgebreide vragenlijst(en) zal invullen, wellicht een ontlasting-/ bloed onderzoek zult ondergaan en een je huidige eetpatroon voor 10 dagen zult bijhouden.

Nadat ik alles op een rijtje heb gezet zullen we bespreken welke aanpassingen qua voeding en lijfstijl je kunt gaan aanbrengen en, indien nodig of wenselijk, welke supplementen je kunt gebruiken om je klachten te verminderen.

Elke stap van alle plannen/therapie voorstellen worden met je besproken. Je zult het toch uiteindelijk zelf aan de slag gaan, dus het is noodzakelijk dat je met de maatregelen eens bent.

Ook de financiële deel wordt met je vóór elke stap besproken.

Er is veel mogelijk, je bent aan zet!

Wil je een consult afspreken?  Bel (0622775353), mail (info@opalmere.nl) of plan het eerste consult (90min) het direct in mijn agenda.

 

 

Check hier of mijn consulten in aanmerking komen voor vergoeding bij uw verzekeraar/polis.

check of je verzekering de consulten vergoedt

Privacy verklaring

Kigelia Lichaam en Geest / Orthomolecualre Praktijk Almere respecteert uw privacy en draagt zorg voor het vertrouwelijk behandelen van uw persoonlijke informatie. Wij verstrekken of verkopen geen enkele persoonlijke informatie aan derden, met uitzondering van aan de door u geselecteerde gezondheids-professional.

lees hier de volledige privacy verklaring

Copyright © 2018 by OP-Almere.nl . All rights reserved.