Vitamine D is een hormoon verantwoordelijk voor het bevorderen van de opname van calcium door het maag-darm stelsel. Vrijwel alle cellen in ons lichaam hebben vitamine D receptoren, hetgeen inhoudt dat zij een voldoende niveau van vitamine D nodig hebben om goed te kunnen functioneren. De gezondheidsrisico’s geassocieerd met een vitamine D deficiëntie worden momenteel hoger ingeschat dan enkele decennia geleden.

Al in 2010 (klik op de tabel voor de volledige artikel), werd een lage vitamine D status in verband gebracht met verschillende aandoeningen.

Vitamine D tekort
Door vitamine D tekorten geassocieerde aandoeningen (ntvg.nl-2010)

Naast de beknopte blog op deze site is op internet veel over vitamine D te vinden. Onder andere:

“Lage vitamine D voorspelt slechter verloop van MS” (VUMC 30-1-2014)

“Als tweede bevinding noemt de werkgroep een waargenomen verlaagd risico op darmkanker bij mensen met hoge vitamine D-spiegels in het bloed. Hier bestaat
voldoende bewijs om een oorzakelijk verband te kunnen leggen.” (Kwf.nl -Rapport tussen kanker , zonnestraling en vitamine D)

Hoe herken men een mogelijk vitamine D tekort?

De symptomen bij een vitamine D-tekort kunnen per persoon verschillen. Tussen de meest voorkomende symptomen komen de volgende vaker voor:

 • Vermoeidheid
 • Zwakheid
 • Letsel oplopen bij een duwtje of stootje
 • Pijn aan gewrichten en spieren ook bij geen overbelasting
 • Spiertrillingen of krampen
 • Lusteloosheid
 • Hyperventilatie bij stresssituaties
 • Zwetend wakker worden in de nacht door angstaanvallen of nachtmerries
 • Overgevoelig of bloedend tandvlees

Osteopenie (velies aan botweefsel) en Osteoporose (verminderde densiteit van botweefsel) verlopen normaliter klachtenloos en zijn dus moeilijker waa te nemen . Dat betekend dat mensen met verhoogde risico iets vaker zich zouden kunnen laten testen. In Nederland ga men onderzoeken of er botverlies aanwezig is pas na een bot breuk bij ricopatienten,  of bij gebruik van medicatie wat bekend zijn voor het botverlies te kunnen veroorzaken.

Huisartsen herkennen het belang van vitamine D bloedwaardes en prikken dit vaker mee (vaak moet u erom vragen) bij mensen met verhoogde risico op tekorten.

In de laatste jaren is er een vergrote aanbod aan POC (Point of Care testing – een technologie die mogelijk maak om bloedtesten uit te voeren buiten het laboratorium.)

Sinds kort ook voor vitamine D bloedwaarde is zo een test mogelijk. En sinds vandaag is dit ook bij ons in de praktijk mogelijk.

Hoe werkt de test?

Voor deze test gebruik ik 10 µl bloed verkregen uit een vingerprik.  unistik-prikken

 • Na mengen met een oplosmiddel, breng ik 3 druppels aan op een test cassette.
 • Na 15 minuten zul ik met behulp van de Cube Reader een getal aflezen, de concentratie Vitamine D in het bloed.

Zo eenvoudig is het.

De waarde is vergelijkbaar met die uit een laboratorium.

Na de bepaling zal ik u adviseren m.b.t. het gebruik van suppletie of niet.

 

 

Check hier of mijn consulten in aanmerking komen voor vergoeding bij uw verzekeraar/polis.

check of je verzekering de consulten vergoedt

Privacy verklaring

Kigelia Lichaam en Geest / Orthomolecualre Praktijk Almere respecteert uw privacy en draagt zorg voor het vertrouwelijk behandelen van uw persoonlijke informatie. Wij verstrekken of verkopen geen enkele persoonlijke informatie aan derden, met uitzondering van aan de door u geselecteerde gezondheids-professional.

lees hier de volledige privacy verklaring

Copyright © 2018 by OP-Almere.nl . All rights reserved.