Osteopenie, Osteoporose en botdichtheidsmeting

gezonde botten is geen luxe

Zijn uw botten gezond?

Wat is osteoporose?

Osteopenie betekent minder bot. Het is een voorstadium van osteoporose. De stevigheid van de botten is ietwat afgenomen en de kans op botbreuken is verhoogd. Normaliter verloop osteopenie klachtenloos wat het ook moeilijk maakt om dit proces vroegtijdig te identificeren. Er is sprake van een algemeen verlies aan botmineralen.

Osteoporose betekent poreus bot of bot met gaten. Het proces van botverlies (osteopenie) is gevorderd en de botten tonen een zodanige botontkalking dat het risico op breuken vergroot is. Een simpele val kan al een fractuur veroorzaken. Botbreuken zijn pijnlijk en kunnen invaliditeit, verlies van zelfstandigheid, verlaagde levenskwaliteit en in extreme gevallen zelf vroege mortaliteit betekenen.

Het is niet makkelijk om een grens tussen osteopenie en osteoporose te trekken. Formeel spreekt men over osteoporose als een T-waarde van -2.5 uit de DEXA botdichtheidsmeting komt.

Hoe werk het? (in het kort)

Net als praktisch elke cel van ons lichaam, vernieuwen botten zich ook. Er zijn cellen die voor botopbouw zorgen en cellen die juist voor botafbraak. Tot ongeveer ons 35ste levensjaar “werken” de opbouwende cellen wat harder en valt te zien aan onze skeletgroei. Na ons 35ste begint een “neutrale” fase waarin een natuurlijk bouw en afbraakritme in balans is. Naarmate we ouder worden nemen de afbrekende cellen de overhand en lijden we aan botmassaverlies.

Er zijn twee classificaties van osteoporose: primaire en secundaire. Voor het primaire type zijn geen bijzondere oorzaken te identificeren, terwijl men praat over een secundaire vorm wanneer een andere aandoening zicht voordoet of er spraken is van langdurig gebruik van bepaalde medicamenten, zoals corticosteroïden en sommige middelen tegen epilepsie.

Welke zijn de risico factoren en groepen?

Bij elke natuurlijk proces in ons lichaam spelen vele factoren en biochemische processen mee. Mochten zich gedurende ons leven verstoringen in deze processen voordoen, dan kan het risico op osteoporose verhoogd worden.

Uit recente cijfers van het RIVM, breken jaarlijks meer dan 83.000 mensen ouder dan 55 jaar een bot als consequentie van osteoporose. Het zelfde instituut voorspelt een dramatische stijging van het aantal patiënten tot ruim 1.000.000 in het jaar 2025. Het vreemde is dat, omdat er in het begin een klachtenloos proces is, een grote groep mensen geen idee heeft dat ze aan osteopenie of osteoporose lijden. Er zijn echter wel groepen mensen die een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van osteoporose.

Vrouwen lopen een grotere kans op deze aandoening te ontwikkelen. In de premenopauzale periode (v.a. 40-45 jaar) daalt de hoeveelheid oestrogeen in het bloed vrij snel. Oestrogeen heeft naast zijn functie binnen het reproductieve systeem ook een soort “remfunctie” op de bot-afbrekende cellen. Het snelle verlies van oestrogeen tijdens de overgang zorgt dat botmassaverlies sneller verloopt dan bij mannen, wat maakt dat mannen minder vaak osteoporose ontwikkelen.

Behalve leeftijd en geslacht zijn er diverse factoren die als risico verhogend gezien kunnen worden:

 •       familiaire aanleg
 •       één of meer botbreuken rond het 50ste jaar
 •       roken
 •       alcohol gebruik (> 3glazen p/d)
 •       langdurig gebruik medicatie tegen epilepsie of corticosteroïden(bvb. prednison)
 •       onder- of overgewicht
 •       geen of weinig lichaamsbeweging
 •       vroege menopauze (voor 45ste jaar)
 •       onvolwaardig voedingspatroon dat kan leiden tot lage vit. D spiegel en een te lage Calcium- (Magnesium-, Silicium- en  Zink-) inname
 •       ziekten/aandoeningen o.a. Hyperthyroïdie (snel werkende schildklier), reumatoïde artritis, hormonale afwijking, sommige bloed-, lever-, maag- en darmziektes, erfelijke bo gerelateerde aandoeningen.

Het belang van een goed functionerend spijsverteringssysteem wordt steeds duidelijker. In de dunne darm worden vitaminen en mineralen geabsorbeerd die essentieel zijn voor een gezond botstelsel.

Wat kan er aan gedaan worden?

Onder gezonde leefstijl valt te denken aan:Een gezonde leefstijl remt de kans op botontkalking en helpt bij herstel mocht men toch een breuk opgelopen hebben.

Gezonde voeding is waarschijnlijk het beste medicijn tegen osteoporose.
Gezonde voeding is waarschijnlijk het beste medicijn
 • gezond en gevarieerd eten
 • voldoende beweging
 • niet roken
 • matig alcohol gebruik
 • voorkomen van stress door ontspanning

Soms is het wenselijk om ons lichaam een handje te helpen door het gebruik van voedingssupplementen als aanvulling tot de voeding.

Als u denk te behoren tussen de risicogroep of gewoon wilt weten hoe het met uw botten gesteld is, kunt u een botdichtheidsmeting laten uitvoeren.

Botdichtheid, Osteopenie en Osteoporose

Bij Orthomoleculaire Praktijk Almere kunt u een botscan uit laten voeren en hierover uitleg en advies krijgen.

Wij gebruiken een apparaat (Sunlight Mini Omni) dat werkt op ultrageluiden, een test kost weinig tijd, is betrouwbaar en accuraat.

Maak een afspraak

Check hier of mijn consulten in aanmerking komen voor vergoeding bij uw verzekeraar/polis.

check of je verzekering de consulten vergoedt

Privacy verklaring

Kigelia Lichaam en Geest / Orthomolecualre Praktijk Almere respecteert uw privacy en draagt zorg voor het vertrouwelijk behandelen van uw persoonlijke informatie. Wij verstrekken of verkopen geen enkele persoonlijke informatie aan derden, met uitzondering van aan de door u geselecteerde gezondheids-professional.

lees hier de volledige privacy verklaring

Copyright © 2018 by OP-Almere.nl . All rights reserved.