SLIM op uw juiste gewicht

Een andere kijk op overgewicht.

Nieuwe inzichten rondom gewichtsbeheersing

Bij het begeleiden van mensen met overgewicht maak ik onder ander gebruik van het SLIM Methode/benadering. Wilt u meer informatie of u herkent bij uzelf een of meer van de beelden hier beneden beschreven, maak een afspraak en laat u informeren over de mogelijkheden.

SLIM op uw juiste gewichtUw juiste gewicht

In het boek ‘Slim op uw juiste gewicht’ gaat gewichtsconsulent Cora de Fluiter in op de lichamelijke aspecten van gewichtstoename.

Gewichtsbeheersing gaat verder dan voeding en beweging, aldus Cora de Fluiter. De auteur kijkt naar fysiologische en metabolische verstoringen van het lichaam, en geeft op heldere, wetenschappelijk onderbouwde wijze weer hoe men kan komen tot een structurele gewichtsbeheersing. Bovendien komt ze tot de conclusie dat bij meer dan de helft van alle mensen met gewichtstoename een lichamelijke oorzaak een rol speelt. Deze oorzaken kunnen eenvoudig behandeld worden waardoor meer resultaat bereikt kan worden.

Slim op uw juiste gewicht´ heeft een hoge praktische gebruikerswaarde en biedt waardevolle informatie voor zowel professionals als voor patienten. Dr. Hans Pekelharing: “Ik heb nog niet eerder een boek onder ogen gekregen dat zo compleet alle aspecten van gewichtsbeheersing behandelt.” Dr. Engelbert Valstar: “Cora de Fluiter maakt onomstotelijk duidelijk dat afvallen meer in houdt dan minder calorieen en extra bewegen”.

Een goede behandeling begint bij de juiste diagnose – Dat geldt zeker voor de behandeling van overgewicht

Herken de oorzaak van uw gewichtstoename

Hyperinsulinemie U houdt gewicht rond uw middel vast en u heeft vaak honger direct na een koolhydraatrijke maaltijd
Verminderde verzadiging U bent de hele dag met eten bezig of u merkt kort na de maaltijd dat u toch weer te veel heeft gegeten
Verlaagde verbranding Met slechts 1500kcal per dag komt een volwassene toch nog in gewicht aan
Koolhydraatverslaving U krijgt emotionele klachten als u minder koolhydraten eet en u snoept meer als u gespannen of verdrietig bent.
Trage schildklier U heeft klachten als: vaak koud, veel moe, een droge huid, afbrekend of uitvallend haar, gescheurde nagels, obstipatie
Een aantal oorzaken uit het boek SLIM op uw juiste gewicht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U zou heel raar staan te kijken als u bij uw huisarts binnen kwam en uw arts zei: “U krijgt van mij een ontstekingsremmer”, zonder eerst te onderzoeken wat er met u aan de hand is. Toch is dat hetgeen er al tientallen jaren gebeurt bij de behandeling van overgewicht. Er wordt dieet- en beweegadvies gegeven zonder rekening te houden met andere mogelijke oorzaken van uw gewichtstoename. Misschien werd u ook bij uw eerste bezoek aan de huisarts onder het mom van “ieder pondje gaat door het mondje” doorgestuurd naar een diëtiste. Natuurlijk is voeding en lichaamsbeweging belangrijk bij de behandeling van overgewicht, maar ze zijn echter niet voor alle mensen met overgewicht de optimale oplossing. Leest u verder waarom dat zo is.

Oorzaken van overgewicht

De klassieke oplossing minder en gezonder eten en meer bewegen werkt gewoon niet bij alle mensen omdat allerlei lichamelijke oorzaken succesvol afvallen in de weg kunnen staan. Een literatuurstudie van ruim drie jaar, gaf de schrijftee een compleet nieuwe kijk op de behandeling van overgewicht. De resultaten van de ruim 1000 wetenschappelijke publicaties waren ronduit verbijsterend. Bij meer dan de helft van de mensen waarbij het gewicht is toegenomen is een lichamelijke oorzaak hiervoor verantwoordelijk. Bij deze mensen was een verkeerde voeding of te weinig beweging dus niet de enige oorzaak van hun gewichtstoename.

Honger en verzadiging

Lichamelijke oorzaken kunnen ook bij u succesvol afvallen in de weg staan. Heeft u er bijvoorbeeld wel eens bij stil gestaan dat uw hongergevoelens een lichamelijke oorzaak zouden kunnen hebben? Het kan namelijk zo zijn dat uw verzadigingssysteem1,2 niet goed werkt en dat u daardoor honger blijft houden. Deze stoornis komt bij ongeveer 10% van alle mensen met overgewicht voor. Misschien worden de verzadigingssignalen die uw lichaam afgeeft, te laat3 of niet goed opgemerkt5,6,7. Hierdoor eet u regelmatig te veel8 en vormt voeding de hele dag door een grote verleiding voor u4. Dat is heel vervelend als u een dieet volgt waarmee u gewicht wilt verliezen.

Koolhydraatverslaving

Het zal u misschien verbazen maar ook het eten van verkeerde en ongezonde voeding, kan een lichamelijke oorzaak hebben. Van alle mensen met overgewicht heeft 5 tot  10% een koolhydraatverslaving. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een afwijking in het serotonineniveau (serotonine = “gelukshormoon”)9,10. Hierdoor zijn ze sneller geïrriteerd, somber en minder goed tegen stress bestand dan mensen met een normaal serotonineniveau. Door het eten van koolhydraatrijke voeding vullen zij hun serotonine tekort aan11 waardoor zij op het emotionele vlak beter kunnen functioneren12,13. Koolhydraten werken voor hen als een soort “medicijn”12.

Misschien heeft u zelf ook opgemerkt dat u meer koolhydraatrijke voeding eet als u verdrietig, somber of gespannen bent. Daardoor bent u letterlijk verslaafd aan koolhydraten. Wanneer u aan koolhydraten verslaafd bent is een koolhydraatarm dieet voor u bijna een onmogelijke opgave10.

Zuinige verbranding

Veel mensen met overgewicht blijken helemaal niet te veel te eten. Zij eten soms minder dan 1500 kcal per dag en komen toch aan. Het lichaam gaat dan kennelijk heel zuinig om met energie. Het heeft maar weinig calorieën nodig waardoor u zelfs van heel weinig eten nog aankomt. Deze efficiënte verbranding kan “in uw genen zitten14”, maar kan ook zijn veroorzaakt doordat u vaak een dieet heeft gevolgd waarbij uw voeding maar weinig calorieën mocht bevatten15,16. Een goede reden om geen crashdieet meer te volgen want dan wordt de verbranding alleen maar verder verlaagd. Deze stoornis komt waarschijnlijk bij meer dan helft van alle mensen met overgewicht voor, met name bij mensen die al jaren hebben geprobeerd om door weinig te eten af te vallen.

Hyperinsulinemie

Een groot aantal lichamelijke oorzaken van gewichtstoename wordt in de gezondheidszorg nog niet herkend. Een voorbeeld is de hormonale stoornis hyperinsulinemie19. Deze stoornis wordt veroorzaakt doordat het lichaam ongevoelig is geworden voor insuline20. Het stofje insuline maakt opname van glucose in de cellen mogelijk. Hierdoor ontstaat een chronisch verhoogde insulinespiegel, terwijl de suikerspiegel nog binnen de referentiewaarde kan liggen19. Door deze hoge insulinespiegel worden koolhydraten niet verbrand maar als vet opgeslagen21,22. Simpel calorieën verbranden in de sportschool heeft dan geen enkele zin. Uw insulinespiegel is tijdens de training veel te hoog waardoor u geen vet verbrandt.

Hyperinsulinemie, een vast onderdeel van het metabole syndroom, komt bij één miljoen Nederlanders jonger dan 60 jaar voor23. In Amerika is de situatie niet veel beter: een kwart van alle Amerikanen heeft hyperinsulinemie24,25. Bij mensen met hyperinsulinemie zit het gewicht voornamelijk rond het middel26. Bovendien hebben zij vaak honger, vooral kort na een koolhydraatrijke maaltijd.

Traag werkende schildklier

Een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) kan uw gewicht ook langzaam laten toenemen. Mensen met hypothyreoïdie hebben het vaak koud, last van gewichtstoename, obstipatie en zijn vaak moe27,28. Het heeft weinig zin om iemand die door hypothyreoïdie overgewicht heeft ontwikkeld een dieet te adviseren. Voor een goede diagnose van hypothyreoïdie is het noodzakelijk dat naast een TSH bepaling ook de andere schildklierhormonen gecontroleerd worden. Hypothyreoïdie komt vaker voor bij vrouwen (4 – 10%)28 dan bij mannen29. Ouderen hebben een hogere kans op hypothyreoïdie (vrouwen: 5 – 20%, mannen: 3 – 8%)29. Zwangere vrouwen hebben ook een verhoogd risico (5 – 9%)  op hypothyreoïdie 30, waardoor het voor hen moeilijk is om na de zwangerschap weer op hun ”oude” gewicht terug te komen.

Een goede behandeling begint bij de juiste diagnose

Een goede behandeling van overgewicht begint bij een gedegen onderzoek naar mogelijke lichamelijke oorzaken die succesvol afvallen in de weg kunnen staan. Het introduceren van een gedegen diagnose fase verschilt van alle tot nu toe bekende afslankprogramma’s. Er wordt niet direct gegrepen naar een dieet en beweging, maar er wordt eerst onderzocht wat voor u de beste oplossing is. Daarom duurt het in het algemeen wat langer voordat u de eerste resultaten door de weegschaal of het meetlint bevestigd ziet.

Literatuurlijst

1.     Dhillo WSBloom SRHorm Metab Res. 2004 Nov-Dec;36(11-12):846-51 Gastrointestinal hormones and regulation of food intake  (PubMed 15655718)

2.     Sahu AFront Neuroendocrinol. 2003 Dec;24(4):225-53 Leptin signaling in the hypothalamus: emphasis on energy homeostasis and leptin resistance

3.     Erlanson-Albertsson CActa Paediatr Suppl. 2005 Jun;94(448):40-1. Appetite regulation and energy balance

4.     Scarpace PJZhang YFront Biosci. 2007 May 1;12:3531-44 Elevated leptin: consequence or cause of obesity?

5.     Goldstone APProg Brain Res. 2006;153:57-73 The hypothalamus, hormones, and hunger: alterations in human obesity and illness

6.     Small CJBloom SRCurr Drug Targets CNS Neurol Disord. 2004 Oct;3(5):379-88 Gut hormones as peripheral anti obesity targets

7.     Zwirska-Korczala KKonturek SJSodowski MWylezol MKuka DSowa PAdamczyk-Sowa MKukla MBerdowska ARehfeld JFBielanski WBrzozowski TJ Physiol Pharmacol. 2007 Mar;58 Suppl 1:13-35. Basal and postprandial plasma levels of PYY, ghrelin, cholecystokinin, gastrin and insulin in women with moderate and morbid obesity and metabolic syndrome

8.     Hirschberg ALNaessén SStridsberg MByström BHoltet JGynecol Endocrinol. 2004 Aug;19(2):79-87 Impaired cholecystokinin secretion and disturbed appetite regulation in women with polycystic ovary syndrome

9.     Wurtman JJ., Clin Neuropharmacol. 1988;11 Suppl 1:S139-45, Carbohydrate cravings: a disorder of food intake and mood.,

10.   Wurtman JJ., Drugs. 1990;39 Suppl 3:49-52., Carbohydrate craving. Relationship between carbohydrate intake and disorders of mood,

11.   Wurtman JJ., J Am Diet Assoc. 1984 Sep;84(9):1004-7, The involvement of brain serotonin in excessive carbohydrate snacking by obese carbohydrate cravers,

12.   Wurtman RJWurtman JJObes Res. 1995 Nov;3 Suppl 4:477S-480S., Brain serotonin, carbohydrate-craving, obesity and depression

13.   Lieberman HRWurtman JJChew B,.Am J Clin Nutr. 1986 Dec;44(6):772-8, Changes in mood after carbohydrate consumption among obese individuals,

14.   Ravussin EInt J Obes Relat Metab Disord. 1995 Dec;19 Suppl 7:S8-S9 Low resting metabolic rate as a risk factor for weight gain: role of the sympathetic nervous system

15.   Shetty PSEur J Clin Nutr. 1999 Apr;53 Suppl 1:S14-33 Adaptation to low energy intakes: the responses and limits to low intakes in infants, children and adults

16.   Rössner SNord Med. 1990;105(6-7):190-1 Fasting–wrong in obesity?

17.   Josephine Connolly, Theresa Romano and Marisa Patruno Family Practice Vol. 16, No. 2, 196-201 Effects of dieting and exercise on resting metabolic rate and implications for weight management

18.   Lemons ADKreitzman SNCoxon AHoward AInt J Obes. 1989;13 Suppl 2:119-23 Selection of appropriate exercise regimens for weight reduction during VLCD and maintenance

19.   Del Prato SPresse Med. 1992 Sep 9;21(28):1312-7. Hyperinsulinism. Causes and mechanisms

20.   Robert JJ., Ann Pediatr (Paris). 1990 Mar;37(3):143-9., Hyperinsulinism syndromes caused by insulin resistance

21.   Parks EJBr J Nutr. 2002 May;87 Suppl 2:S247-53. Dietary carbohydrate’s effects on lipogenesis and the relationship of lipogenesis to blood insulin and glucose concentrations

22.   Marques-Lopes IAnsorena DAstiasaran IForga LMartínez JAAm J Clin Nutr. 2001 Feb;73(2):253-61 Postprandial de novo lipogenesis and metabolic changes induced by a high-carbohydrate, low-fat meal in lean and overweight men

23.   Bos MBde Vries JHWolffenbuttel BHVerhagen HHillege JLFeskens EJNed Tijdschr Geneeskd. 2007 Oct 27;151(43):2382-8 The prevalence of the metabolic syndrome in the Netherlands: increased risk of cardiovascular diseases and diabetes mellitus type 2 in one quarter of persons under 60

24.   Bentley-Lewis RKoruda KSeely EWNat Clin Pract Endocrinol Metab. 2007 Oct;3(10):696-704 The metabolic syndrome in women

25.   Keller KBLemberg LAm J Crit Care. 2003 Mar;12(2):167-70. Obesity and the metabolic syndrome

26.   Rodríguez ACatalán VGómez-Ambrosi JFrühbeck G., Curr Pharm Des. 2007;13(21):2169-75., Visceral and subcutaneous adiposity: are both potential therapeutic targets for tackling the metabolic syndrome?

27.   Heitman BIrizarry A., Nurse Pract. 1995 Mar;20(3):54-60, Hypothyroidism: common complaints, perplexing diagnosis

28.   Redmond GPInt J Fertil Womens Med. 2002 May-Jun;47(3):123-7 Hypothyroidism and women’s health

29.   Laurberg PAndersen SBülow Pedersen ICarlé ADrugs Aging. 2005;22(1):23-38. Hypothyroidism in the elderly: pathophysiology, diagnosis and treatment

30.   J H Lazarus, F Ammari, R Oretti, A B Parkes, C J Richards, and B Harris Br J Gen Pract. 1997 May; 47(418): 305–308. Clinical aspects of recurrent postpartum thyroiditis

Hoe SLIM wekt

Wilt u graag weten of er ook bij u deze factoren een rol spelen in uw (over)gewicht situatie?

Maak een afspraak en kom erachter wat u er aan kan doen.

Maak een afspraak

Check hier of mijn consulten in aanmerking komen voor vergoeding bij uw verzekeraar/polis.

check of je verzekering de consulten vergoedt

Privacy verklaring

Kigelia Lichaam en Geest / Orthomolecualre Praktijk Almere respecteert uw privacy en draagt zorg voor het vertrouwelijk behandelen van uw persoonlijke informatie. Wij verstrekken of verkopen geen enkele persoonlijke informatie aan derden, met uitzondering van aan de door u geselecteerde gezondheids-professional.

lees hier de volledige privacy verklaring

Copyright © 2018 by OP-Almere.nl . All rights reserved.