Vitamine C en het CORONA virus (COVID-19)

In de afgelopen paar weken (sinds de COVID-19/Corona-uitbraak in Europa) is vitamine C weer in de belangstelling. Dit is zeker ook mede door de geluiden uit China over de positieve uitkomst van het inzetten van intraveneuze (door middel van infuus) hoge doseringen Vitamine C bij geïnfecteerde, (en dus zieke) mensen. Hebben jullie ook geprobeerd om vitamine C te kopen de laatste dagen? Ook lege schappen tegengekomen denk ik! Het is niet meer te verkrijgen. Dus … we gaan het halen uit onze voeding!

Hoeveel vitamine C hebben we nodig?

De geadviseerde inname is 75/80 mg per dag. Dit is bij gezonde volwassenen (70kg) onder normale levensomstandigheden. Als je immuunsysteem hard aan het werk is, door bijvoorbeeld:

  • Griep en verkoudheid;
  • Niet optimaal werkende darmen
  • Frequente ontstekingen in je lichaam
  • Overige ziektes

dan heb je meer vitamine C nodig, om je immuunsysteem te helpen.

In welke groenten en fruit zit vitamine C en hoeveel?

Ik heb een infographic gemaakt met een aantal fruit- en groentesoorten met geschatte inhoud aan vit. C per 100gr. Houd in gedachten dat geen 2 sinaasappels of kiwi’s exact dezelfde hoeveelheid vitamine bevatten. Hoe komt dat? Bij fruit bijvoorbeeld door het moment waarop ze geoogst worden. Bij groenten speelt de bereidingswijze ook een rol. Vitamine C is wateroplosbaar en gevoelig voor warmte. Je kunt je voorstellen dat bij koken er veel verloren kan gaan. Daarom: eet bij voorkeur rauw (als je daar tegen kunt) en natuurlijk liefst biologisch (dat wil zeggen zonder dat de bodem bewerkt is met kunstmest en de planten bespoten zijn met pesticiden).

Interacties met medicijnen

Met het eten van Vitamine C via de voeding zal je zelden een te hoge dosis binnen krijgen. Als je Vitamine C suppleert (met tabletten of een capsule), dien je rekening te houden met mogelijke interactie met medicijnen die je slikt.

De meest voorkomende e relevante interacties van vit. C zijn met:

  • Antistollingsmiddelen
  • Cytostatica (chemotherapie) en radiotherapie
  • Aspirine

Hooggedoseerde supplementen (bv vanaf 1000 mg) zijn niet verantwoord bij IJzerstapeling (thalassemie, hemochromatose) en bij sterk verminderde nierfunctie.

Voor meer persoonlijk advies, neem contact me via  info@opalmere.nl of via de digitale inloopspreekuur / webcamconsult. Volg je me al via social media? Hieronder een paar handige links

Facebook Kigelia

Facebook Massage ’t Gooi

Facebook Orthomoleculaire Praktijk

YouTube Kigelia

Check hier of mijn consulten in aanmerking komen voor vergoeding bij uw verzekeraar/polis.

check of je verzekering de consulten vergoedt

Privacy verklaring

Kigelia Lichaam en Geest / Orthomolecualre Praktijk Almere respecteert uw privacy en draagt zorg voor het vertrouwelijk behandelen van uw persoonlijke informatie. Wij verstrekken of verkopen geen enkele persoonlijke informatie aan derden, met uitzondering van aan de door u geselecteerde gezondheids-professional.

lees hier de volledige privacy verklaring

Copyright © 2018 by OP-Almere.nl . All rights reserved.